19 maj 2015

Visning pågår

Mord i Brommas villaidyll i kombination med mäklarvisningar. Sofie Sarenbrant har i Visning pågår snabbt placerat osss läsare i nutiden. Hennes skildringar av livet som småbarnsförälder, småbarnens inbördes kiv och en graviditet känns ovanligt livfullt. Gatorna och koloniområdet i Bromma känns igen. Brommabon och småbarnsföräldern Sofia Sarenbrant öser på.

Huvudpersonen Emma är polis och tillsammans med kollegan Nyllet utreder hon ett mord i en villa som är till salu. Har mördaren dröjt sig kvar efter mäklarens visning? Emma står i centrum. Hon har just brutit en förlovning och blivit snabbt gravid med nye pojkvännen som är mäklare. Hennes syster är bästa väninna med Cornelia, gift med mordoffret, och kan därmed förse Emma med extra information. Emmas förre pojkvän Hugo är fortfarande kär i Emma och stalkar hennes nye pojkvän Kristoffer. Cornelia påstår att hennes mördade make misshandlat henne. Men är det någon som sett hennes blåmärken? Flera gånger understryks den stora åldersskillnaden mellan henne och den döde. Är hon en golddigger? Mäklarna som har hand om visningen, vad döljer de? Under tiden knakar det också i systern Josefins äktenskap. Ledtrådarna och återvändsgränderna läggs ut mycket tydligt. Säg den läsare som missar vem som är den skyldige. Motivet känns dock lite väl konstruerat och omotiverande för mord.

Personportätten av kvinnorna, särskilt i deras förhållande till barnen, fungerar bra. Men Emmas två män känns som karikatyrer. Hennes f.d., Hugo, är så svartsjuk att han stalkar både Emma och hennes nye pojkvän på ett sätt som förmodligen är nödvändigt för handlingen men som inte desto mindre brister i trovärdighet. Hennes nye pojkvän, Kristoffer, verkar bara vara inställld på sex och undviker talet om att flytta ihop varje gång det kommer upp.

Visning pågår är Sofie Sarenbrants sjätte deckare. För mig är hon en helt ny bekantskap. Det känns inte oväntat att hon i efterorden tackar Camilla Läckberg. Det finns ett släktskap i deras skrivande. Att låta deckaren utspela sig i modern storstad skiljer den från det stora flertalet i deckarfloden. För min del var det faktum att den utspelade sig i mina gamla kvarter som var avgörande för köpet av boken.

Sammantaget på en skala på 1-10:
Intrig: 6
Språk: 4