14 maj 2015

Hägring 38

Språket finns där liksom skildringarna av ett Helsingfors i gången tid. Men Kjell Westös författarskap har i Hägring 38 tagit en ny vändning. Det kryllande folklivet i hans tidigare romaner är nu reducerat till drygt en handfull personer som står i centrum för en spänningsroman, närmast att likna vid en kammarteateruppsättning. Den som tidigare tyckt det var svårt att komma in i Westös romaner har här inga problem och spänningen håller i sig ända till allra sista sidan.

Året är 1938 och Matilda Wiik arbetar som sekreterare hos advokat Claes Thule. På ett möte som advokaten har med sitt herrumgänge, den s k onsdagklubben, råkar hon höra en röst från förr som hon  aldrig någonsin kan glömma. En röst från de vitas internerneringsläger av dem som de klassat som röda anhängare. Ett läger som innebar svält, död, straffarbete och våldtäkter. Tjugo år har gått, utseendemässigt har de båda förändrats men det är han - Kaptenen - som hon kallar honom. Rösten är densamma. Som läsare vet vi inte vilken av männen det är, vem av advokat Thules umgängesvänner som det är. Nyfikenheten gör att man snabbt läser vidare samtidigt som mer och mer vidrigheter avslöjas.

Parallellt fortgår livet i Helsingfors. Advokat Claes Thule genomgår en skilsmässa och kriget kryper allt närmare. Herrarnas Onsdagsklubb börjar krackelera. Westös porträtt av Thule är fullständigt strålande. I en tid då många författare ofta stannar vid en snabbskiss i sin personteckning har Westö skapat en människa av kött och blod som jag bara känner mer och mer sympati för. Det är en konst att  få liv i vardagsnära situationer, möten och människor. Westö lyckas fullt ut.

Att romanen redan blivit en kommersiell framgång och översatt till ett antal språk tror jag beror på att folk vill veta vem Kaptenen är. Men det som gör att jag mer och mer inser att Westö är på väg att bli en av de riktigt stora författarna är hans förmåga att skildra människor och miljöer med ett språk som förmedlar känslor, dofter, intryck och ett och annat tankeväckande uttryck. Jag är fångad i hans värld på ett sätt som jag inte varit sedan jag slukade Falladas böcker i tonåren.

På en skala 1-10:

Intrig: 7
Språk: 9