1 november 2015

Hur ska det gå för Pinnebergs?

Hans Falladas stora genombrrottsroman från 1932
Hans Falladas skildring av Lämchen och Johannes Pinnebergs liv i 1930-talets Tyskland har fått ny svensk språkdräkt. I vissa fall känns den för ny, men i stort fungerar det. Vi befinner oss i arbetarklassens värld och normer.

Inledningen känns överraskande modern. Ett ungt par är hos läkaren för att få konstaterat att de väntar barn. Något ingen av dem räknat med och något som ekonomin inte heller tillåter. Johannes friar och Lämchen svarar ja och så börjar deras gemensamma liv.

Till att början med går det lätt att dra paralleller med deltagare i vår tids TV-program Lyxfällan. Ungt par som vill leva livet men som kanske inte riktigt har koll på kostnader och livets realiteter. Berättelsen är med andra ord tidlös och aktuell. Att boken utspelar sig i Tyskland under den stora depressionen med den framväxande nazismen framskymtar då och då. Men Falladas fokus på Lämchen och Johannes gör dem så levande och säger än mer om tiden och villkoren för den vanliga människan i en framväxande totalitär stat.

Sammanfattande bedömning av boken på en skala 1-10

Intrigen: 10 (Lysande)
Språket: 7