24 juni 2015

Född på en söndag

Ögonbindel och en strippande vacker kvinna. Är det 50 nyanser av grått? Nej, romanen om Jarl Engman från barn till vuxen i debutromanen Född på en söndag av PeKå Englund.

Här finns en levande beskriven barndom med extrapappan Sten och hans jobbarkompisar som finns där när Jalles mamma försvinner och hans biologiska pappa sviker. Denna barndom, då, blandas med nutiden som vuxen, nu. Ständigt växlar tiden och greppet känns inte alltid så genomtänkt. Det tycker jag inte heller att bytet av perspektiv är. Barndomsdelen i jagform känns betydligt mer levande än den vuxna där Jalle skildras utifrån. För övrigt kallas han där genomgående för Jarl Engman hela tiden och hans sexuellt intresserade väninna för Hanna Kjöler. Lite svårt att dras in i sängkammarens intimiteter när de hela tiden omtalas med för- och efternamn.

Överhuvudtaget är det svårt att engagera sig. Varumärkesexpert är  ett yrke som få känner till utanför kommunikations- och marknadsföringsfären. Inte blir man så mycket klokare på vad han egentligen gör förutom att han tjänat massor av pengar. Hans kund och flickvän är en mycket vacker och ung operasångerska. Och sedan kommer tillbakablickar från ett missbrukarliv. Lite plötsligt. Utan att vi läsare fattar hur han hamnade där eller kom ur det. Barndomsskildringen är behållningen i boken men resten av boken lämnar mig fullständigt oberörd. Intervjuarna i SVT:s morgonsoffa kategoriserade boken som en chiclitt för män. Jag håller delvis med, men tycker dock den kvinnliga chiclitten vanligtvis är mer medryckande. Här är det alltför många stereotyper och trots 464 sidor till förfogande blir det inte särskilt mycket sagt.

Sammanfattande omdöme på en skala 1-10:

Språk: 4
Intrig: 4